9.10.2009

Çocukta Yetenek Keşfi...


Çocuklar yenetenekleri ile doğarlar. Her doğan insanda mutlaka bir yetenek vardır, önemli olan bu yeteneğini keşfetmektir. Her çocuğun yeteneği şifreli bir mücevher kutusu gibidir, şifreyi çözmek ise yetişkinlerin görevidir. Bu şifre nezaman çözülürse, çocuk ozaman başarılı ve mutlu olur.

Toplumumuzda, çocukların yeteneklerini keşfetmek için testlere başvurulmaktadır. Oysaki testler anlık durumu ve o anki performansı ölçebilir. Çocukların yeteneklerini keşfetmek için en isabetli yol, uzun süreli yapılan gözlemdir.

Çocukların yeteneklerini keşfedebilmek için ya ortam hazırlanmalı yada yetenek geliştirme merkezlerine başvurulmalıdır.

Evde aile ortamında çocuk anne-babayla 'El beynin uzantısıdır' ilkesinden yola çıkarak onların el becerilerini geliştirici çalışmalar yaptırılabilir... Örn: hamur, kil çalışmaları, kağıt kesme ve yapıştırmaları, atık materyal çalışmaları, serbest resim çalışmaları vs. yaparak üretici olmalarına fırsat verilmelidir.

Çocuklara herşeyi hazır olarak asla sunmayın!...

Bir köy çocuğu oyuncağını kendisi hazırlayıp, o işe ruhunu katar. Bu sepeple yaptığı oyuncak onu mutlu eder...
Günümüzde ise hep hazır oyuncak kullanan çocuklar hem mutsuz hemde yeni oyuncak peşindedir.

Bu durumda Anne-babanın görevi, çocuklara kendilerini keşfetmeleri için fırsat tanımasıdır..
Çok basit bir eser olsada ürettiği her şeye değer vermelisiniz, böylece kendilerine güveni artmalıdır. Oyunlarda onları çok iyi gözlemlemelisiniz, özellikle grup oyunlarında yetenek özelliklerini anlayabilirsiniz...

Genele bakıldığında kızlar; sanatta, estetikte, sözel alanda..
erkekler ise; matematik, fen, müzik, alanında daha başarılıdırlar.Kızların sağ beyinleri, erkeklerin ise sol beyinleri daha çok çalışır.

Beynin sağ lobu; hayal gücü ile ilgilidir. Sol lobu ise; matematik, mantık gibi akademik becerilerle ilgilidir. Önemli olan sağ ve sol lobu harekete geçirmektir. Tarihte başarılı insanlara bakıldığında hem sağ hemde sol lobu kullandıklarını görürüz.

Günümüzde çocuğa verilecek dersler ve kazandırılacak beceriler farklıdır. örn: bir şarkıyı işiterek öğreniyorsa doğayla ilgili bir konuyu bizzat temas ederek dokunarak öğrenebilir. Bu yüzden iletişim bilgileri çocuğa mutlaka öğretilmelidir...

Onların karar verme, problem çözme becerilerini geliştirmelisiniz. kısacası çocuğunuzu tanımalı, anlamalı ve kendilerini keşfetmeleri için bol imkanlar sağlamalıyız...

not: kağıt kesme yapıştırma yada atık materyal çalışmalarının örnekleri için net üzerinden araştırma yapabilirsiniz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder