23.10.2009

Çocuklara Peygamberimizi Nasıl Anlatmalıyız?



( siyeri, çocukların seviyesine nasıl indirebiliriz?)
örnek anlatım:

- Çocuklar siz peygamber efendimizi daha önce duydunuzmu?
- Evet / hayır
- Onun adını, annesini, babasını, dedesini nerede yaşadığını hayatını size anlatmamı istermisiniz? - Evet / hayır
- Öyleyse peygamber efendimizin doğumuyla başlayalım...Yıllar önce 571 yılında bir pazartesi günü peygamber efendimizin annesi Amine arkadaşlarıyla birlikte evde oturuyormuş.
Dedesi Abdulmuttalib kabenin etrafında yaşlı amcalar ile sohbet ediyormuş, babası Abdullah ise 3 ay önce vafat etmişti buyüzden babası oğlunu hiç görememişti...

Anne Aminenin birden sancıları başlamış, arkadaşları hemen Şifa doktoru eve çağırmışlar. Peygamber efendimiz dünyaya geldiğinde odası öyle aydınlanmışki şifa doktor ve annesi çok şaşırmış; bu bebek nekadar güzel hiç böylesini görmedik diyorlarmış.
Bebek okadar nurluymuşki bakanların gözleri kamaşıyormuş.Şifa doktor evden çıkıp, kabeye dede abdulmuttalibe doğru koşmaya başlamış.

- Müjdeler olsun ey abdulmuttalib erkek bir torunun oldu demiş.
Dede Abdulmuttalib sevinçle yerinden fırlamış, okadar mutluymuşki kabenin etrafında sofralar kurdurup fakirleri yetimleri doyurmuş..

Annesi Amine, dedesine gördüğü rüyayı anlatmış. Rüyasında oğlunun adını Muhammed koyulduğunu bu yüzden bu ismi koymaları gerektiğini söylemiş.
Dede Abdulmuttalib torununun adını Muhammed koyduktan sonra kabede hazırlattığı sofraların başına gitmişş, orada yaşlı bir amca dede abdulmuttalibe yaklaşmış;
- Ey Abdulmuttalib torunun olmuş, hayırlı bir evlat olur inşallah, bizi ona götürde hediyesini verelim demiş.

Dede Abdulmuttalib yaşlı amcayı evine götürmüş, yaşlı amca bebeği görünce güzelliğine hayran kalmış;
- Nekadar güzel ve nurlu bir bebek hiç diğer bebeklere benzemiyor izin verirsen sırtına bakabilirmiyim? demiş
Dede Abdulmuttalib çok şaşırmış;
- Neden sırtını görmek istiyorsun? diye sormuş. yaşlı amca

- Bu gece gökyüzünde bir yıldız gördüm, öyle büyük bir yıldızki, o yıldız ancak 1 kere gökyüzünde görünecekti, oda son peygamber hz. muhammedin doğduğu gece, bebeğin ise sırtında bir iz olacak o iz son peygamberin mührüdür. İşte büyüzden sırtını görmek istiyorum. demiş...
Dede Abdulmuttalib hemen muhammed bebeğin sırtını açıp göstermiş.Yaşlı amca Muhammed bebeğin sırtındaki Mührü görünce hemen dedesine dönüp:
- Ey Abdulmuttalib senin torunun ileride çok büyük bir peygamber olcak. diyerek müjde vermiş

*****
( Bu kısımdan itibaren sözlü diyaloglar kurularak annesinin, babasının, dedesinin ve doğumunu yaptıran ebenin adını sorabilirsiniz)
Çocuklar Mekkede havalar çok sıcak olduğu için, her yeni doğan bebeği uzak şehirlerdeki süt annelere verirlermiş. Mekke çok kurak bir yer olduğu için anelerin hiç sütü olmazmış. Bu yüzden havası güzel olan şehirlerdeki süt anneler gelip, para karşılığında bebeklere bakarlarmış.
Süt anne Halime çok fakir birisiymiş. Arkadaşlarıyla birlikte yola çıkmışlar. Onlar develeriyle önden giderken süt anne Halime eşeği yavaş gittiği için çok gerilerde kalmış.

Süt anneler zengin ailelerin çocuklarını alabilmek için hızlı hızlı önden gidip bütün bebekleri almışlar.Muhammed bebeğin babası olmadığı için onu kimse almıyormuş. Eğer alırsak bize kim para verecek onun babası yokki...diyorlarmış.
Süt anne Halime mekkenin sokaklarında düşünceli düşünceli dolaşırken karşısına bir teyze çıkmış; teyze ona Abdulmuttalibin evini göstererek,orada yeni doğan bir bebeğin olduğunu söylemiş.
Süt anne Halime eli boş dönemektense o bebeği alayım demiş ve Hz. Amineden Muhammed bebeği büyütmek için alıp yola çıkmışlar
Muhammed bebek medinedeki süt annesinin evine varınca, evde bereket artmış, hiçbirşey bitmek bilmiyormuş. Bahçesindeki hiç meyva vermeyen ağaçlar kat kat meyve vermeye başlamış. Hiç süt vermeyen kuzular gürül gürül süt akıtmış...

Süt anne halime Muhammed bebeğin gelişiyle gelen bereketin farkındaymış ona çok iyi bakmış. Kendi çocuklarından önce hep onun karnını doyurmuş.
Peygamber efendimiz hz. Muhammed 6 yaşına kadar bu evde süt kardeşleri Şeyma ve Abdullah ile birlikte oynamış. Artık büyüyünce annesinin yanına dönme zamanı gelmiş.
Süt anne Halime onu 6 yaşına kadar bakıp sonrada annesine teslim etmiş. Peygamber efendimiz onlardan ayrılırken çok üzülmüş süt kardeşleri şeyma ve abdullahı hiç unutmayacağına dair söz vermiş...

*****
şarkı:
571' de bir güneş doğdu


Adı muhammeddir ilk sözü ümmet
Babasıydı Abdullah
Annesiydi Amine
Süt annesi Halime
Doğdu cennet evine


Bastı 6 yaşına kaldı
Kaldı bir tek başına
Dedesiyle amcası
Hemen kanat gerdiler


40 yaşına gelince
Peygamberlik verildi
Allah birdir deyince
Putlar yere serildi

15 yorum:

  1. çok güzel bi paylaşım.sizden ricam gelecek konuda çocuklara Allah ı nasıl anlatabiliriz o konuda da yazı yazarmısınız.çünkü 4 yaşındaki yeğnim çok merak ediyo.bizde elimizden geldiğince anlatmaya çalışıyoruz ama yeterli olamıyoruz.

    YanıtlaSil
  2. Bloğunuzu çok ama çok beğendim. Sıkı takipçinizim artık haberiniz olsun.

    YanıtlaSil
  3. cok begendim elbetteki az yada cok biseyler biliyorum yada okuyorum ama bunlari cocuklara nasil verecegimi tam bilmiyorum sitenizi gorunce mutlu oldum daha cok bilgi bulabilmek umidiyle selamlar

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel anlatılmış, ancak bence yetersiz 4 yaşındaki oğlum O'nu görmek istiyor daha çok yaşayışından bahsetmek gerekir diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  5. abdullah bey;
    çocuklara her fırsattan peygamberimizi örnek göstermek esastır...
    bu blogdan daha çok değerler eğitiminin nasıl ve hangi yöntemle verilmesi gerektiğini anlatmaya çalıştık.. 4-6 yaşa bu bilgler nasıl aktarılmalıdır bunu ele alıyoruz...

    oğlunuz henüz 4 yaşında olduğu için onu görme isteği normal olabilir. peygamberimizin çok uzun yıllar önce yaşadığını şimdi cennette iyilerle birlikte olduğunu, onun bizi gördüğünü vurgulayabilirsiniz...

    YanıtlaSil
  6. Gercektende cok gzl anlatilmis.. Yapandan allah razi olsun!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. amin inş. güzel dilekleriniz için teşekkür ederim!

      Sil
  7. cok guzel, hemen uygulayicagim. allah razi olsun.. kopyalayip defterime aliyorum..hakkinizi helal edin

    YanıtlaSil
  8. Esmacığım harika olmuş.. Efendimizin çocukluk dönemini çok beğendim.. Buna benzer olarak gençliği ve peygamberliğiyle ilgili bir anlatım varmı hazırda.. Varsa paylaşırmısın...

    YanıtlaSil
  9. 4 yaşındaki oğluma nasıl anlatabilirim diye düşünürken sizin bu yazınızı buldum. Ben anlatırken o uyudu ama efendimizin hayatını ben yinede yarıda kesmedim ve bitirdim. İnşallah onun sevgisini aşılayabilirim. Allah sizden razı olsun. Efendimiz ın (SAV) şefatine nail olun inşallah.

    YanıtlaSil
  10. Çok güzel anlatmışsınız devamını nasıl bulabiliriz veya kitabınız var mı yardımınız için şimdiden teşekkür ediyorum

    YanıtlaSil
  11. Çok güzel olmuş devamını nasıl bulabiliriz veya kitabınız var mı yardımınız için şimdiden teşekkür ediyorum

    YanıtlaSil
  12. Çok güzel anlatmışsınız devamını nasıl bulabiliriz veya kitabınız var mı yardımınız için şimdiden teşekkür ediyorum

    YanıtlaSil
  13. Devamını bekliyoruz inşallah. Barsa kitap tavsiye alabiliriz. Allah razı olsun.

    YanıtlaSil
  14. Çok güzel allah razı olsun. Siyer im ilerleyen konuları hakkında da yardımcı olursanız çok duacı olacağız

    YanıtlaSil